MENÜ

Jármódok

 

Lépés

A lépés mozzanatai:
-Felemelés;
-Előrenyújtás;
-Letétel;
-Megterhelés;
-Eltolás.

A lépés négyütetemű. A lábsorrend:
-Bal hátsó
-Bal első
-Jobb hátsó
-Jobb első

A ló lépés jármódjának fajtáji:

-Összetett lépés
-Munkalépés
-Középlépés
-Nyújtott lépés

Akkor szabályos a lépés, ha a patadobbanások egyenló időközben követik egymást. Ha azonos oldali lábak közel egyidőben lépnek, akkor a ló passzban jár. A fiatal lovat a lépés szabályosságának megőrzése érdekében csak szabadlépésben, tág keretben célszerű lovagolni.

 

Ügetés:

Ez a mozgásforma a legősibb és legtermészetesebb, ha az állat menekül, akkor vágtázni kezd. Ha egy ló mély vízbe kerül, ügető mozgással úszik. Ügetéskor a ló átlós lábai dolgoznak együtt. A mozgás kétértelmű: egyszerre mozog a jobb elülső és a bal hátulsó, majd külön a bal elülső és a jobb hátulsó lábpár.
Az ügetés fajtáji a jármód hossza, magassága, gyorsasága szerint:
-Közönséges, vagy utazó ügetés
-Gyors, hosszú, vagy repülő ügetés
-Versenyügetés
-Tisztátlanul ügetés - elülső lábaival ügető mozgás szerint mozog, hátul pedig galoppozik

 

Poroszkálás:
Ilyenkor az egyoldalú végtago dolgoznak egyszerre. Egyszerre lép a jobb elülső és a jobb hátulsó, majd a bal elülső és a bal hátulsó láb.

 

Vágta:

A ló leggyorsabb mozgásmenete, hiszen ha sebességet fokozzák, vágtázni kezd. A ló szervezetét, izomzatát, a végtagízületeket, a lábvégeket ez a mozgás veszi a legjobban igénybe.

 

Kenter:

Ez egy nyugodt, kímélő vágta. A külső láb fog először talajt, a belső hátsó és az ellentétes küldő láb egyszerre ér talajt, a belső elülső láb felett repül előrer a test, s ez éri utoljára a talajt.
Aszerint, hogy melyik láb dolgozik előre:
-Jobbra vágta - jobbra vágtázik a ló, ha a testét a bal hátulsó lábával löki először és a jobb elülsővel  dolgozik egyedül előre.
-Balra vágta - a jobbra vágta fordítotja.

 

Galopp:

A galopp a legmegterhelőbb jármód a ló szervezete számára. Az átdolgozó átlós lábpár (belső hátsó és küldő első) talajfogása egymáshoz viszonyítva kissé késik s így ez két, de egymáshoz közeli dobbanást hallat. A galopp hatalmas vágtaugrások folyamata, s a lebegő szakasz hosszú.
Lebegés után a talajfogás sorrendje:
-Külső hátsó láb
-Belső hátsó láb
-Külső elülső láb
-Belső elülső láb

 

 


Ugrás:

A ló szereti inkább kikerülni az akadályt, mitsem átugorni azt. De ugrani azért képes, így könmnyen idomítható erre a mozgásformára. A ló álló helyzetből, lépésből, ügetésből és vágtából is képes ugrani. Az ugrásra csak a hidegvérű lovak nem képesek.

 

Menü

Hírek

  • Teljes változás!!!
    2010-12-17 19:49:11

    Az oldal teljes változáson megy keresztül! Nem könyvből írok, hanem -mint régebben-, újra extrák, játékok, fejlécek... stb. lesz.:)

Asztali nézet